Er du til diskret luksus, så er indbygningshøjttalere lige noget for dig!


Når par flytter sammen, bliver der ofte diskuteret højttalere. Han kommer slæbende med et par kæmpe højttalere, som han har haft stående siden han købte dem for sine konfirmationspenge. Hun kommer med sine drømme og planer om en simpel, smuk og hyggelig indretning. Og så starter skænderierne: Hvad er vigtigst – indretning eller god lyd? Hvad skænderiet ender med, er forskelligt. Men har man ressourcerne til at investere i indbygningshøjttalere, så behøver man slet ikke skændes! Indbygningshøjttalere sidder nemlig, som ordet næsten afslører, indbygget i væg eller loft. På den måde er det eneste synlige selve fronten på højttaleren, som ofte kan fås både i sort og hvid. Som med andre nyere højttalermodeller, kan man selvfølgelig også få trådløse indbygningshøjttalere, som man kan styre med sin telefon via Bluetooth.
Har du ikke indbygningshøjtalere bør du overveje at skjule kablerne, der flyder rundt på gulvet. Nyhedspatruljen har bl.a. skrevet en god artikel om, hvordan du kan få styr på indretningen med kabelskjulere.

Hvordan installerer du dine indbygningshøjtalere?

Fordi indbygningshøjttalere skal sidde i væg eller loft, skal man selvfølgelig have huller i enten væg i eller loft. Er du i gang med at bygge dit eget hus eller sætte nye vægge op, så er det oplagt og nemt at gøre plads til højttalerne med det samme. Bor du derimod i en færdig lejlighed eller et færdigt hus, så kræver det lidt mere planlægning. Medmindre du selv eller en bekendt er murer, skal du nemlig holde dig fra at begynde at lave hul i vægge, der er lavet af beton eller mursten. Er dine vægge af gips eller træ, er det til gengæld ikke så svært – så længe du er påpasselig med målene, kan du sagtens selv sætte dine indbygningshøjttalere op. Men da langt de fleste lejligheder og huse har vægge af netop beton eller mursten, så er det mest almindelige at placere sine indbygningshøjttalere i loftet, som oftest er lavet af gips.

Hvad skal du huske, når du installerer dine indbygningshøjttalere?

Først og fremmest så skal du være helt stensikker på hvor stort det hul, du skal lave, skal være. Et for stort hul er nemlig svært at redde! Herefter skal du overveje, hvad det er for en type rum, du sætter dine højttalere op i. Er det et vådrum (eks. badeværelse), så er det vigtigt, at du finder nogle højttalere, som kan tåle fugten. Herudover er det vigtigt, at din højttaler sidder i et helt lufttæt hulrum. Især når du placerer din indbygningshøjttaler i loftet, er der stor risiko for, at det hul du laver, ikke er lufttæt. Her skal du overveje at købe indbygningshøjttalere med ”backbox” (et lille lufttæt og lydoptimerende kabinet til højttaleren).